Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Το Εκπαιδευτικό Σύστημα στη Γαλλία


Το Γαλλικό εκπαιδευτικό σύστημα έχει πολλά κοινά, αλλά και πολλές διαφορές με το Ελληνικό . Η βασικότερη ομοιότητα των δύο συστημάτων είναι η δωδεκάχρονη εκπαίδευση. Παραδόξως, αυτό αποτελεί και μια κύρια διαφορά, καθώς στη Γαλλία το Δημοτικό αποτελείται από πέντε τάξεις, το Γυμνάσιο από 4 και το Λύκειο από τρείς.


Η άλλες κυριότερες διαφορές ανάμεσα στα εκπαιδευτικά συστήματα των δύο χωρών είναι το πρόγραμμα και τα ωράρια. Ενώ στην Ελλάδα τα μαθήματα διαρκούν εφτά συνεχόμενες ώρες, στην Γαλλία οι μαθητές παρακολουθούν 10 ώρες μαθήματα, αλλά με πολύωρα διαλείμματα. Επίσης, οι μαθητές δεν διδάσκονται το μάθημα των Θρησκευτικών, καθώς οι περισσότεροι Γάλλοι ή είναι άθεοι ή ακόμα και να πιστεύουν σε κάποια θρησκεία, δεν πηγαίνουν στην εκκλησία. Αναφορικά με τις ξένες γλώσσες, οι μαθητές διδάσκονται Αγγλικά και Γερμανικά, ενώ υπάρχει και η επιλογή της εκμάθησης των Αρχαίων Ελληνικών. Τέλος, οι μαθητές μπορούν να χαλαρώσουν στα μαθήματα της Γυμναστικής, και των Καλλιτεχνικών.   Οι αρχές τις διδασκαλίας στην Γαλλία είναι οι ίδιες με την Ελλάδα, δηλαδή ελευθερία  στον λόγο στην διδασκαλία και στην εκπαίδευση.

Παρ’ όλα τα κοινά σημεία τους και τις διαφορές τους, η κυριότερη διαφορά ανάμεσα στα δύο συστήματα  είναι η τριτοβάθμια εκπαίδευση, στην οποία η Γαλλία υπερτερεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου