Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Ο ΛΟΓΟΣ ΜΙΑΣ ΠΡΩΗΝ ΚΑΠΝΙΣΤΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ


Το κάπνισμα είναι μια κακιά συνήθεια που εμφανίζεται πλέον και σε εφήβους. Πολλοί είναι οι λόγοι που ένας έφηβος καταλήγει με ένα τσιγάρο στο χέρι. Κάποιοι το κάνουν για μαγκιά ή για να ξεχωρίσουν. Άλλοι ίσως περνώντας μια δύσκολη κατάσταση βρίσκουν παρηγοριά στο κάπνισμα. Άλλοι από άγχος και πίεση, άλλοι απλά από περιέργεια να δοκιμάσουν, και άλλοι από μια παρέα. Προσωπικά εγώ κάπνιζα για ένα διάστημα επειδή είχα πέσει σε κατάθλιψη. Καταρχήν για όποιον τύχει να διαβάσει αυτό το άρθρο και είναι καπνιστής να ξέρει πως δεν πρόκειται να  καταδικάσω κανέναν, ούτε να το παίξω δικαστής. Διαβάζοντας αυτό το άρθρο ίσως αλλάξεις γνώμη για αυτό που κάνεις -αν το κάνεις- γιατί μπορώ έστω και λίγο να σε καταλάβω.

Για οποιοδήποτε λόγο  το κάνεις αυτό να ξέρεις πως το κακό το κάνεις στον εαυτό σου πρώτα απ' όλα. Ξέρεις τις συνέπειες του καπνίσματος; Σίγουρα κάτι θα έχεις ακούσει αλλά δεν θα χεις δώσει σημασία γιατί φαντάζεσαι ότι οι συνέπειες αφορούν πάντα κάποιον άλλον  και λες 'σιγά μην τύχει σε μένα'.

Ας αρχίσουμε με τις πιο συνηθισμένες συνέπειες του καπνίσματος. Μια από αυτές είναι επικίνδυνη για την όρασή σου και ονομάζεται νικοτινική αμβλυωπία κατά την οποία  η όρασή σου διαταράσσεται. Από τις πιο συχνές επιπτώσεις του καπνίσματος που εμφανίζεται συχνά και σε νέα άτομα είναι η φαρυγγίτιδα -αυτό που λέμε τσιγαρόβηχας-. Σε νέους καπνιστές παρατηρείται  ακόμα και δυσκοιλιότητα -ομολογώ πως αυτό δεν το ήξέρα ούτε εγώ-. Οι αντοχές σου μειώνονται, παίρνεις βάρος και ζαλίζεσαι συχνά, έχεις πολλούς και  υπερβολικά γρήγορους παλμούς, ερεθισμό στο στόμα και τη γλώσσα και αλλοίωση της γεύσης της ακοής και της όσφρησης.

Πιο σοβαρές επιπτώσεις του καπνίσματος είναι ο καρκίνος στους πνεύμονες, καρκίνος της στοματικής κοιλότητας, του λάρυγγα, του οισοφάγου ακόμα και τις ουροδόχου κύστης. Επίσης οι καρδιακές παθήσεις είναι πολύ επικίνδυνες και είναι πολύ πιθανόν να προκληθούν από το τσιγάρο. Μην τρομάζεις. Δεν στα γράφω για να φοβηθείς αλλα για να ξέρεις ποιες είναι οι πιθανές συνέπειες του λάθους σου!

Σε συμβουλεύω να το κόψεις σύντομα!  Όποιος και αν είναι ο λόγος που το κάνεις. Θέλεις να σου πω εγώ πως το κατάφερα; Άκου λοιπόν. Όταν ήμουν σε αυτή την δύσκολη φάση το άρχισα. Νόμιζα πως αυτό που κάνω με παρηγορεί χωρίς όμως να καταλαβαίνω ότι δεν με ωφελεί σε τίποτα. Μέχρι που κάποια μέρα ένα πολύ κοντινό μου πρόσωπο που ήταν το μόνο που ήξερε για το πρόβλημα μου και που έχω βρει παρηγοριά μου είπε τα εξής: «Ωραία δεν μου λές, το κάνεις αυτό εντάξει; Σε τι σε ωφελεί; Έλυσες το πρόβλημά σου; Αντιθέτως έτσι το κάνεις χειρότερο γιατί πίσω από τον λόγο που βρίσκεσαι σε αυτή την κατάσταση κρύβεται  το τσιγάρο. Όποτε τι ωφελεί να κάνεις κάτι τέτοιο;  Θα καταλήξεις και εσύ κάπως έτσι.  Και μην νομίζεις πως ήρθε και η συντέλεια του κόσμου, τώρα αυτό που περνάς σου φαίνετε άσχημο και νομίζεις πως δεν μπορει να σου συμβεί τίποτα χειρότερο αλλά όταν θα βγεις στην ζωή και γνωρίσεις τα αληθινά προβλήματα  θα το σκέφτεσαι θα γελας και θα λες μακάρι να ταν αυτά όλα μου τα προβλήματα»

Κάθισα και το σκέφτηκα και κατάλαβα πως είχε απόλυτο δίκιο! Από τότε δεν θέλω να ξαναδώ τσιγάρο. Αν καπνίζεις για μαγκιά ακόμα χειρότερα. Η μαγκιά σου θα αποδειχθεί όταν θα βγεις έξω και θα πεις ΟΧΙ! ΔΕΝ ΚΑΠΝΙΖΩ ΕΠΕΙΔΗ ΘΕΛΩ ΝΑ ΖΗΣΩ! ;)

Και μην βρίσκεις δικαιολογίες ότι δεν μπορείς να το κάνεις γιατί ξέρεις πολύ καλά πως μπορείς! Δεν είσαι χρόνιος καπνιστής για να μην μπορείς. Αν το νιώθεις πραγματικά ακόμα και τώρα θα πάρεις το πακέτο και θα το πετάξεις όσο πιο μακριά από την ζωή σου μπορείς! Μοιράσου ότι έχεις με κάποιον που ξέρεις ότι θέλει το καλό σου και ότι θα σε βοηθήσει! Και είμαι σίγουρη πως θα τα καταφέρεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου